-
Actualitate

Kosmos 482, un satelit sovietic scăpat de sub control, ar putea cădea în București

HTML Image as link
Qries

Un satelit sovietic vechi de peste 50 de ani, Kosmos 482, scăpat de sub control, ar putea reintra în atmosferă în acest weekend. Conform previziunilor astronomilor, modulul de aterizare de aproape 500 kg riscă să lovească Pământul în cursul zilei de vineri sau sâmbătă, 10 mai, iar Bucureștiul se numără printre orașele vizate de o posibilă coliziune.

Ce este Kosmos 482?

Kosmos 482 a fost lansat de Uniunea Sovietică pe 31 martie 1972 de pe cosmodromul Baikonur, ca parte a unei misiuni către Venus. Nava ar fi trebuit să devină Venera 9, dar din cauza unei defecțiuni la motor a rămas blocată pe orbita Pământului. În urma incidentului, a fost redenumită „Kosmos”, un nume generic folosit de sovietici pentru obiectele aflate pe orbită.

Nava s-a rupt în patru bucăți, două dintre acestea arzând în atmosferă deasupra Noii Zeelande. Modulul de aterizare este ultima piesă rămasă pe orbită, iar acum, după mai bine de cinci decenii, el se îndreaptă spre Pământ cu o viteză de aproximativ 17.000 mph.

Orașe aflate sub traiectoria satelitului

Potrivit doctorului Marco Langbroek, astronom la Universitatea de Tehnologie din Delft, traiectoria reintrării a fost calculată folosind cele mai recente observații. Conform acestora, următoarele orașe cu peste un milion de locuitori se află sub amenințarea directă:

  • Europa: București, Londra, Bruxelles, Budapesta, Viena
  • America de Nord: Phoenix, Philadelphia, Calgary, Havana
  • America de Sud: São Paulo, Rio de Janeiro, Salvador, Natal
  • Asia: Hiroshima, Sapporo, Fuzhou, Nagpur, Pyongyang
  • Australia: Brisbane

Kosmos 482 este estimat să reintre în atmosferă într-un interval de 14 ore înainte sau după ora 10:34 (ora României) în dimineața zilei de sâmbătă, 10 mai.

Marile orașe care ar putea fi lovite de nava spațială sovietică

Cât de mare este pericolul?

Deși probabilitatea ca un oraș să fie lovit este scăzută, o coliziune directă ar putea avea consecințe grave. Dr. Langbroek avertizează: „Riscurile implicate nu sunt deosebit de ridicate, dar nici nu sunt zero: cu o masă de puțin sub 500 kg și o dimensiune de 1 metru, riscurile sunt oarecum similare cu cele ale unui impact cu un meteorit”.

Construcția navei, gândită pentru a rezista condițiilor de pe Venus, o face deosebit de rezistentă. Potrivit profesorului Patrick Hartigan de la Universitatea Rice: „Ar putea foarte bine să se agațe împreună pe măsură ce intră, deoarece a fost conceput pentru a supraviețui pe Venus, așa că este construit ca un mic rezervor”.

Chiar dacă parașutele modulului s-ar fi desfășurat inițial, este puțin probabil să mai funcționeze în prezent. Asta înseamnă că viteza de impact ar putea rămâne mare. Profesorul Hartigan estimează că modulul va ajunge cu aproximativ 8 km/s, dar va încetini până la circa 240 km/h la impact: „Mă gândesc la impactul său ca la masa și viteza unei motociclete în viteză”.

Unde ar putea cădea?

Este imposibil de spus cu exactitate unde va cădea modulul. Acesta este invizibil ziua și ascuns în umbra Pământului noaptea, ceea ce face ca observațiile să fie posibile doar la amurg sau în zori.

„Statistic, probabil că va ajunge în ocean, dar ar putea lovi pământul. Ar trebui să ai un ghinion colosal să fii lovit”, conchide profesorul Hartigan.

sursa: Dailly Mail

HTML Image as link
Qries